Osman KURT

Kendime Not

MVC 5 İLE GELEN ROUTE YENİLİĞİ

.Net platformunda mvc'nin bize kattığı en büyük değerlerden diyebileceğim route özelliği her geçen gün yazımcılar için daha akıllıca bir hal almaya başladı. Arama motorlarının son 8 yıl içinde trendinin hızlıca arttığını düşünecek olursak, aramalarda çıkma ihtiyacı bir o kadar arttı ve tendi yüksek bir hal almaya başladı.

Arama motolarlarında çıkmanın en iyi yolu ise özgün bir içerik ve bunu arama motorlarına sunabilecek iyi bir altyapı yani route da diyebiliriz bunun içinde. Siz her ne kadar iyi bir içerik oluştursanız da bu kullanıcılara ulaşmadığı sürece başarı kazanılmış sayılmaz. Kullanıcı ise size büyük oranda arama motorları üzerinden gelecektir. Unutmatalım ki biz facebook.com'a google'a face yazarak giren bir milletiz.

Eğer ki uzun zamandır bu işi yapıyosanız benim ne demek istediğimi anlıyorsunuz demektir.

Gelelim yeniliğimize, bildiğiniz üzere mvc'de route özelliği default olarak Controller/Action/id şeklinde çalışmaktadır. Merak etmeyin yine aynı şekilde devam ediyor. Bu tanımla genel olarak yaptığımız birşey. İstediğimiz gibi editleyebiliyor ve çoğaltabiliyoruz.

MVC 5 ile gelen yenilik ise bunu action'a göre tanımlama. Evet yanlış duymadınız her action için ayrı bir route yapısı tanımlamadan bahsediyorum. Yani Home/Contact altında olan bir sayfaya action adını değiştirmeden osmankurt/banaulasin yazarak gitmekten bahsediyorum.

Kullanım alanını siz bulacaksınız hangi amaçla nerde nasıl kullanırsınız size kalmış.

Alt kısımda örneğini paylaşıyorum. Tek yapmanız gereken,

 RouteConfig dosyasına yeşil yazı altında ki kodu ekliyoruz.

 

Örnek kodun kullanımı ise;

görüşmek üzere,

Osman KURT
Yazılım Uzmanı

Yorumlar (1) -

  • Ahmet Bircan

    10.8.2015 19:19:37 | Yanıtla

    Selamlar , anlatım için teşekkürler. Fakat bildiğimiz üzere Attribute Routing MVC 6 dan önce de kullanılıyordu.  Burada önceki kullanımdan farklı olan taraf nedir ?

Loading